Bernachon: van handmatig naar automatisch verpakken

Installatie van de BTB25 bij Bernachon onderdeel van kijkcijferkanon op Franse televisie (2.6 miljoen kijkers)Een speciaal project voor een speciale chocolatierChocolatier Bernachon is een familiebedrijf dat wordt geleid door de kleinkinderen van de legendarische chef Paul Bocuse. Niet verrassend dus, dat uitgerekend dit project zo complex bleek te zijn. Dit werd met name veroorzaakt door het diverse assortiment van Bernachon: repen met toppings, inclusies, vullingen, en zelfs repen met een vleugje bladgoud. Toppings en inclusies zorgen voor hoogteverschillen tussen de repen, terwijl vullingen de repen breukgevoelig maken. Daarnaast zorgen toppings ervoor dat de repen andersom verpakt moeten worden. Al deze verschillende repen (32 unieke repen) moesten door een en dezelfde formaatset worden verpakt.
Optimaliseren van de verpakking

Ondanks de complexiteit van het project is het van ontwerp tot installatie uitstekend verlopen. Met behulp van het Bernachon-team hebben we naast het verpakkingsproces, ook de verpakking zelf weten te optimaliseren. Zo is het design van de wikkel is aangepast om de variëteit van de repen te ondervangen en is er gekozen voor een volledig duurzame verpakking; de nieuwe verpakking is een combinatie van transparante, composteerbare folie en dun karton.


Automatiseer het verpakken, elimineer de bottleneck

Naast de complexiteit veroorzaakt door de hoge variëteit van Bernachon’s repen, was er ook de nodige tijdsdruk. De machine moest halverwege november in productie zijn om te kunnen voldoen aan de enorme vraag naar Bernachon’s chocolade in december. Het handmatig verpakken van repen vormt een bottleneck in het ambachtelijke productieproces. Het duurt simpelweg te lang, ongeveer een minuut per reep. Met de BTB25 wordt er bijna iedere twee seconde een reep verpakt. Het oplossen van de bottleneck in het productieproces maakt het voor chocolademakers mogelijk op te schalen en marges te verhogen.


Een waar kijkcijferkanon

Natuurlijk niet geheel toevallig was er op de dag van de installatie in Lyon een filmcrew (M6, Frankrijk) aanwezig voor de opnames van een documentaire over ambachtelijke productiebedrijven. De documentaire met de BTB25 in een hoofdrol is zeer positief ontvangen en is maar liefst 2.6 miljoen keer bekeken! Kijkcijfers waar iedere programmamaker in NL jaloers op is. Bekijk een deel van de aflevering hierboven voor een impressie van de producten en boutique van Bernachon en de installatie van de machine. Is het verpakken van repen ook de bottleneck in jouw productieproces? Neem dan contact met ons op en laat je informeren over de mogelijkheden van de BTB25:

T: +31 402086666 E: info@lareka.nl W: https://www.lareka.nl/


Voor meer informatie over Bernachon: https://www.bernachon.com/en/