maandag 27 februari 2023

Success Stories: Kay Keusen (Taucherli)

Bijgewerkt: dinsdag 28 februari 2023

Kay Keusen, sinds 2015 eigenaar en ‘Chief Happiness Officer’ van het Zwitserse chocoladebedrijf Taucherli, heeft altijd een voorliefde gehad voor ambachtelijke voedselproducten als kaas, wijn, en chocolade. En hoewel Keusen zijn carrière startte in de financiële wereld, had hij altijd de droom om met zijn handen te werken. Met de overname van Taucherli kwam deze droom uit.

Keusen begon zijn chocolade avontuur met het produceren van couverture chocolade. Een jaar later werd Taucherli’s Bean-to-Bar project geïntroduceerd. Keusen had een duidelijk doel voor ogen met de productie van Bean-to-Bar chocolade: het herdefiniëren van “de Zwitserse chocolatier”. Hoewel Zwitserland een illustere geschiedenis en reputatie heeft op het gebied van chocoladeproductie, wordt de meeste “Zwitserse chocolade” in het buitenland geproduceerd.

Intussen zijn zowel Kay Keusen als het bedrijf Taucherli bekende namen in de ‘craft chocolate scene’ en kunnen we dus wel stellen dat Keusen’s doel meer dan bereikt is. Desondanks blijft Keusen zich ontwikkelen. Het is een continue proces wat varieert van het uitproberen van nieuwe smakencombinaties tot het onderhouden van relaties met cacaoboeren over de gehele wereld.

Wij (Lareka) ontmoetten Keusen op de ProSweets Cologne 2018, en vanaf dat moment wist de chocolademaker direct dat de BTB25 de perfecte machine voor hem zou zijn. Eind 2020 werden de eerste Taucherli chocoladerepen verpakt op de verpakkingsmachine die het bedrijf een enorme boost heeft gegeven, aldus Keusen zelf. Omdat wij minstens zo’n fan zijn van de Zwitserse chocolademaker, leek Kay Keusen ons de perfecte kandidaat voor Succes Story #7.

Wat is Taucherli’s signatuur chocoladereep? En hoe is deze verpakt?

Dat zijn toch wel de Bean-to-Bar repen, ofwel onze zogenaamde ‘Fine Flavors’. Mijn favoriete reep van het gehele Bean-to-Bar assortiment is de B9 Betulia (80%), een reep vernoemd naar de unieke boon van Cacao Betulia. Wat deze chocoladereep zo bijzonder maakt, naast het bijzonder krachtige smaakprofiel, is dat het voortkomt uit mijn jarenlange vriendschap met Christian Velez, eigenaar van Cacao Betulia. 

De Betulia B9 (80%) wordt, net zoals alle andere Taucherli repen, verpakt in een papier gelamineerd aluminium met daaromheen een papieren envelop verpakking. Alle ‘Fine Flavor’ repen worden op deze wijze verpakt, terwijl de ‘Crazy Mixes’ en ‘Tsuri Schoggi’ (beide couverture) worden verpakt in een papieren banderole.

Welke reep heeft de mooiste verpakking?

Ook hier valt de keuze toch echt op de ‘Fine Flavor’ repen. Naast dat deze verpakt zijn in een mooie papier envelop verpakking, vind ik de abstracte en kleurrijke designs geweldig.

Een andere verpakking waar ik erg enthousiast van word, en ikzelf onderdeel ben van het design, is de ‘Strong in Packaging’ reep van Lareka. In het design is mijn Bean-to-Bar tatoeage verwerkt. Dit was uiteraard een leuke verrassing toen ik hiervoor benaderd werd en ik de verpakking uiteindelijk voor het eerst in mijn handen had.

Hoe houdt Taucherli zich bezig met duurzaamheid en duurzaam produceren?

Alle ingrediënten en materialen die we lokaal kunnen verkrijgen, kopen we lokaal in. Ondanks dat dit soms vijf keer duurder is dan een niet-lokaal alternatief, supporten we onze omgeving maar al te graag. Daarnaast proberen we zo min mogelijk weg te gooien, en alles wat mogelijk is te hergebruiken.

Wat betreft onze verpakkingen kunnen we nog stappen maken. Echter willen we enkel verandering invoeren die ook echt nuttig en effectief zijn. Onze pralines verpakken we bijvoorbeeld in een bio-afbreekbare verpakking, maar na me verdiept te hebben in dit hoofdstuk werd het al snel duidelijk dat dit enkel “industrieel afbreekbaar” is, en dus alsnog bij het de reguliere afvalstromen eindigt wanneer het in de prullenbak wordt gegooid.

Welke veranderingen heeft de BTB25 binnen Taucherli teweeg gebracht?

We zaten tegen de rand van de capaciteit van het handmatig verpakken aan toen ik Henk Somers trof op de ProSweets in 2018 en ik de machine voor het eerst aan het werk zag. Ik werd dus echt op het juiste moment geïntroduceerd aan de BTB25 en wist direct dat dit de machine was die ik nodig had; een veelzijdige, compacte verpakkingsmachine waarvan ook het gebruiksgemak me aansprak.

Enkele jaren later kan ik wel stellen dat we onze capaciteit enorm hebben vergroot. De BTB25 verpakt simpelweg 25 keer sneller dan wanneer dit handmatig gedaan wordt. Handmatig verpakten we namelijk ongeveer één reep per minuut, dit zijn er nu 25.

Geïnspireerd door het verhaal van Kay Keusen en wil je meer te weten komen over deze Zwitserse bean-to-bar maker? Bezoek www.https://taucherli.com/ of bekijk ze op de socials.